Turforslag

Bustur til Sydbornholm 09.30-16.30 

HUSK AT VÆRE OPMÆRKSOM PÅ TURARRANGEMENTER DER SLUTTER SENT  AF HENSYN TIL VANDRERHJEMMETS SENGETIDER KL. 22.15. TAK
 
Der startes med at køre til Østerlars Rundkirke.( Husk hvis i gerne vil ind og se kirken koster det 15 kr. pr. elev ). Vandrerhjemmet skal vide dette når i bestiller. Herefter fortsættes til Almindingen (Danmarks tredie største skov). Her kan klassen spadsere forskellige ture i skoven, f.eks. fra Rytterknægten (det højeste punkt på Bornholm) ned til Ekkodalen eller en tur ind til en af de 3 rokkestene som findes på Bornholm.
 
Derefter fortsætter bussen videre ned over sydlandet, igennem Aakirkeby og videre til Dueodde. Efter at have set på Nordeuropas fineste sandstrand og nydt udsigten oppe fra Dueodde fyr, fortsætter I langs kysten til Snogebæk, Nexø og videre til paradisbakkerne- et yderst særpræget landskab af skove, bakker og klippedale. Turen sluttes af med et lille besøg i Svaneke, hvor der er mulighed for at se et glaspusteri, røgeri, samt bolsjekogeri. Besøget i paradisbakkerne kan erstattes af et besøg i forlystelsesparken/badelandet Joboland ( Brændesgårdshaven ) eller et besøg på Natur Bornholm, som er et oplevelsescenter. Vi anbefaler varmt et besøg på Natur Bornholm. På Natur Bornholm skal man selv ringe og bestille guiden og det er bedst hvis man kan få en tid ca.1030. 
Ps.turen kommer lidt an på vind og vejr da det ikke er så godt at gå ude på Duodde hvis det regner,men det er noget man finder ud af med bussen og de andre skoler som skal med på turen samme dag.
 

Bustur til Nordbornholm 09.30-16.30

Der startes med at køre til Helligdomsklipperne, hvor bla. Lyseklippen og "Den Sorte gryde" kan ses. Derefter køres langs Nordøstkysten gennem Tejn, Allinge og Sandvig til Hammerhus, hvor der er tid til at se Nordeuropas største borgruin.
Så går turen videre til Jons Kapel, hvor vi skal ned og se hans bolig og prædikestolen i klippekysten. Efter et passende ophold går turen videre til Hasle, hvor der er mulighed for at se kultippen, et sted hvor man under krigen hældte affald ud fra kulminen, hvilket gør at der idag ikke vokser planter på området. Turen går videre gennem Muleby og Sorthat til Bornholms Hovedstad Rønne, hvor der bla. er mulighed for at besøge Bornholms museum eller forsvarmuseet Kastellet eller bare have lidt tid på egen hånd.
 

Slippeture

Er en prisbillig tur i forhold til en heldagstur og er desuden en god kombinationsmulighed med en heldags sydtur, da denne tur typisk bruges til Nordbornholm. Man bliver kørt op til f.eks. Hammershus og sluppet af. Herefter har man så hele dagen for sig selv på Hammeren til f.eks. arrangementer med skoletjenesten på Hammershus, Moseløkken stenbrud, eller en tur med de små både som sejler ud fra Hammerhavnen langs den imponerende klippekyst under Hammershus. Husk at bestille båden selv.
 
Der er også mulighed for at komme ind i det gamle Hammerfyr. Endelig kan man også vælge at blive sluppet af ved Jons Kapel og derfra gå mod Hammeren. Ulempen ved en slippetur er, at man bliver kørt fra et sted til et andet og ikke får tid til at se på det man kommer forbi undervejs. Her er leje af cykler et særdeles godt alternativ til bussen, da man selv er herre over hvor og hvornår man vil stoppe op. Og så er cyklerne sunde & billige som transportmiddel.
 

Christiansø

Tag båden fra Gudhjem Havn ca. kl. 10.00 og 50 minutter senere er man på Danmarks østligste punkt Ertholmene (som er Øgruppens rigtige navn). Karakteristisk for Ertholmene er et enestående miljø af klippeformationer, den over 300 år gamle søfæstning, som nu bruges af lokale fiskere, de mange flotte naturanlagte haver samt udsigten til det kæmpestore fuglereservat Græsholmene, hvor der hvert år udruges titusinde af edderfugleunger. Hvis klassen ønsker det kan vi lave et arrangement med ornitologerne på Christiansø, hvor de fortæller om deres arbejde samt vise hvorledes der foregår. TLF. 56462047 ornitologerne på Christiansø. Eller kontakt dem via deres hjemmeside.
 

Helligdomsklipperne 

Her er der mulighed for at komme ca. 55 m ind i den Bornholmske undergrund i grotten "Den sorte gryde", så husk lommelygte. Endvidere er der mulighed for at besøge Bornholms kunstmuseum. Ikke langt derfra ligger Døndalen, en meget smuk dal med Danmarks største vandfald, Døndalefaldet.


Cykelture

Hele øen kan nås fra Gudhjem, der med sin centrale placering på nordøstkysten er ideel som udgangspunkt for cykeludflugter. Det fjerneste punkt (Dueodde) ligger ca. 25 km fra vandrerhjemmet. En anden men kortere cykeltur er hvor man kan køre rundt om Østerlars rundkirke og Middelaldercenteret. Eller en bus derop og gå hjem ca.7 km. Kontoret er gerne behjælpelig med råd og vejledning.
Vi anbefaler varmt at leje cykler da det er den nemmeste og billigste måde at komme rundt på Øen på.
 

Middelaldercentret 

I 1996 blev grundstenen til Bornholms middelaldercenter lagt. Dets placering er særdeles attraktiv for de skoler der måtte bo på Gudhjem vandrerhjem, nemlig små 4 km udenfor Gudhjem og ca. 500 m fra Østerlars Rundkirke.
Centeret kan nås på flere måder: på cykel, I bus eller til fods. Centret har flere gode arrangementer som de kan tilbyde jer. Mere info er på deres hjemmeside.